Horvátország Ízvilága a tengerparton és a szigeteken!

Horvátország Ízvilága a tengerparton és a szigeteken!

Egy igazán horvát vitorlás nyaraláshoz hozzátartozik a kulináris élvezetekben való elmerülés is. Egy idegen országba látogatva érdemes kipróbálni a helyi ételeket, hiszen azok szerves részei az adott kultúrának és akár új receptekkel gondolatokkal térhetünk haza.

Az Adria szerelmesei tudják, hogy nem beszélhetünk olyan értelemben tipikus horvát konyháról, mint mondjuk az olasz vagy a magyar esetében. A horvát ételekre a sokszínűség jellemző és az, hogy számos kultúra ízei megtalálhatók benne.  Horvátországról elmondható, hogy történelmének és földrajzi fekvésének köszönhetőn ételeiben visszaköszön az olasz, a magyar, a török, a görög és a szerb ízvilág. Nézzük, milyen ételkombinációkkal találkozhatunk a horvát tengerpartokon.

Halételek

Természetesen ezek a legnépszerűbbek a különféle halból készült ételek, mint például a tengeri gyümőlcseiből készült fűszeres ragu, a brodet, melyet polentával tálalnak. Ezen kívül a halakat grillezve vagy főzve a legkülönfélébb receptek szerint készítik el. Tonhalat, tintahalat és szardíniát, de cápaféléket és polipokat is gyakran kinálnak fogyasztásra. Sokak kedvence a tintahal tintájával színezett fekete rizottó, továbbá nagy népszerűségnek örvend a citrommal ízesített szardellafajta, a girice és a grillezett hal, melyet egyszerűen fűszerezve, szabad tűzön sütnek.

Húsételek

Egyik horvát specialitás a peka.

Ami készűlhet hús- vagy halételből sok zőldségel. A peka egy speciális harang alakú fém eszköz, amelynek a tetejére parazsat tesznek, és így  párolják az ételt lassan sokáig, aminek köszönhetően nagyon jól összeérnek az ízek. A dalmát konyha királynője pedig az ún. pasticada,(ezt nem is csináljál mindenhol,csak atényleg jó éttermekben) a vörösborban párolt borjúfilé, melyet házi készítésű gnocchival tálalnak. Ugyanilyen jellegzetes a prlolica, fokhagymás marhahús vagy a janjenita, roston sült bárány.

Édességek

Híres a minden horvát pékségben kapható túrós burek, mely hasonlít a réteshez, a különböző ízekben elkészített sütemény, a strukli, valamint az olajban kisütött fánkszerű fritule, amely állítólag annyira finom, hogy nem lehet vele betelni.

Az ételkülönlegességek sorát természetesen még lehetne folytatni, hiszen a kulináris élvezeteknek nem lehet határt szabni. A horvátok nem csupán a főzést, hanem az étkezéseket is különleges boraikkal koronázzák meg. Mindez bizonyítja, hogy Horvátországba nem csupán a tengerpart miatt érdemes ellátogatni.

Hozzászólások (0)

    Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.

Visual CAPTCHA