Bol

Bol a legfelkapottabb idegen forgalmi központ Bracon,egyaránt felkapott a vízi sportok kedvelői a vitorlázok illetve a búvárok körében. Brac sziget nyugati partján a Vidova Gora(778m) lábánál fekszik,a falutól minden irányba csodás strandok találhatóak.

A leghíresebb és sokak szerint a legszebb is az egész Adrián a Zlatni rat. Ez egy kavicsos föld nyelv amely egy egyedülálló természeti jelenség mely úgy nyúlik be a tengerbe mint egy kinyújtott nyelv.  A szél,a hullámok,az áramlatok irányától függően mozog,hol az egyik, hol a másik irányba.
Magát a települést már a Római időkben is lakták,kicsi fehér köves házakat találunk ahol számtalan étterem,supermarket,és bár várja az ide látogatókat.
Az éttermek egyaránt kínálnák helyi és nemzetközi különlegességeket.Brac sziget legrégebbi települése melyben 15.-16.-17. században készült épületeket találunk. Az egyik ilyen 17. századi kolostor ma galériaként üzemel ahol több száz ismert horvát festő műveit csodálhatjuk meg. Melyeket természetesen a tenger ihletet. 

Boltól nyugatra található a Blaca kolostor,mely egy mély völgyön át közelíthető meg. Régi épülete ma múzeumként működik.Sokak szerint ez a legszebb kiránduló hely a szigeten.A középkorban építették a rablók elleni védelem céljából. Úgy is hívják ezt a helyet,hogy Blaca remete lak.

Bol kikötője minden irányból védett a szelektől kivéve a délnyugatiakat,melyek erős hullámzást idéznek elő.

Vissza